Valt je baby niet in slaap? Hier zijn 4 mogelijke redenen en oplossingen

Bericht geplaatst op 01 november 2022

oververmoeide baby die moeite heeft met in slaap vallen
Gapend en oververmoeide baby die niet in slaap kan vallen. Redenen en oplossingen voor zuigelingen die moeite hebben met slapen.

De eerste paar levensmaanden van je kind zullen waarschijnlijk niet veel slaap bieden. Toch is de focus op slaap belangrijk, want baby’s hebben veel slaap nodig. De National Sleep Foundation adviseert gemiddeld 14-17 uur slaap voor pasgeborenen en 12-15 uur voor zuigelingen. Sommige baby’s willen echter minder graag slapen dan andere. Een goede nachtrust is noodzakelijk voor hun lichamelijke en emotionele gezondheid. 

Zelfs wanneer je kind probleemloos de nacht doorkomt, kunnen er van tijd tot tijd slaapstoornissen optreden. Daarom raden we nieuwe ouders aan om rekening te houden met slaapproblemen als onderdeel van de opvoeding. De incidentele slaapproblemen van een baby zijn geen reden tot bezorgdheid. Veelvoorkomende oorzaken van slaapproblemen bij baby’s zijn ontwikkelingsmijlpalen of routinematige veranderingen. Slaapproblemen die aanhouden bij het kind en de ouder kunnen echter een teken zijn van een ernstiger probleem. 

Het kan dus nuttig zijn om de mogelijke redenen te kennen waarom je baby niet wil slapen.

De eerste stap is het uitsluiten van medische aandoeningen zoals koliek, voedselallergieën en darminfecties. Als dat is uitgesloten, kan je kijken naar de volgende mogelijke oorzaken: 

1. Je baby verwart dag met nacht

Soms hebben baby’s moeite met het onderscheiden van dag en nacht. Dus je baby slaapt gedurende de dag en blijft vervolgens de hele nacht wakker.

Wat kun je doen?  De nachtelijke gewoontes van een pasgeboren baby zouden uit zichzelf verbeteren als ze went aan het leven buiten de baarmoeder, maar er zijn verschillende manieren waarop jij je baby kunt helpen om onderscheid te maken tussen dag en nacht, zoals dutjes overdag beperken tot drie uur, de kamer van je baby donker houden wanneer zij slaapt en de tv niet aanzetten tijdens nachtelijke voedingen (het geluid en licht is dan namelijk storend en verwarrend voor de baby).

2. Je baby raakt van slag door een wisselende slaaproutine

Hoe ouder je baby wordt, hoe meer dutjes ze nodig heeft. Zolang deze verandering in haar slaaproutine voor haar werkt en ze ’s nachts goed slaapt, hoef je niks te veranderen. Maar als je merkt dat je kleintje juist minder slaapt en meer worstelt, of dat ze ’s nachts moeite heeft om in slaap te komen, dan kan het mogelijk te onwennig zijn en leiden tot oververmoeidheid.

Wat kun je doen?  Probeer de handelingen tijdens bedtijd voor elk dutje in te korten (zorg voor kalmerende muziek, zachtjes wiegen, zing een liedje, lees een verhaal voor of geef haar een massage) en wees geduldig. Kies een consistente handeling uit zodat je baby die kan associëren met slaap. Je baby heeft tijd nodig om te wennen aan de veranderingen, maar het lukt je kleintje uiteindelijk wel.

3. Je baby vindt het niet fijn om zijn/haar/hun rug te liggen. 

Baby’s vinden het vaak fijner als ze op hun buik slapen, omdat ze zich dan veiliger voelen. Deskundigen raden af om zuigelingen, specifiek onder één jaar, op de buik te laten slapen omdat deze houding het risico op wiegendood van de baby verhoogd. De meest effectieve maatregel om dit risico te verlagen is door de baby tijdens dutjes en ’s nachts toch op de rug te laten slapen.

Wat kun je doen? Als je baby gewoon niet graag op zijn rug ligt, praat dan eerst met een specialist, die misschien wil kijken naar mogelijke lichamelijke oorzaken. Het is waarschijnlijker dat je baby zich nog niet veilig voelt om op zijn rug te liggen. In dat geval zijn er een aantal manieren om het slapen op de rug te bevorderen, zoals je baby inwikkelen, een mobiel boven het bed hangen, of een fopspeen geven voor het slapen gaan. Ook hier is het belangrijk dat je een consistente slaaproutine opbouwt voor je baby. Dit kost tijd, maar uiteindelijk zal je baby eraan wennen om op de rug te slapen.

4. Je baby is oververmoeid en is daardoor te gespannen om te ontspannen

Je baby is chagrijnig en vertoont tekenen dat ze meer dan klaar is om een dutje te doen of naar bed te gaan. En toch gaat ze niet echt slapen. Jonge baby’s kunnen weerstand bieden aan strategieën die hen meestal helpen in te dommelen, zoals schudden of voeden. Een baby van 5 of 6 maanden oud kan al in zijn eentje in slaap vallen, maar heeft moeite om in te dommelen als hij in een wieg ligt, of vindt het moeilijk om weer in slaap te vallen als hij wakker wordt.

Wat kun je doen?  Als je baby lijkt vast te zitten in een oververmoeidheidscyclus, zijn er verschillende manieren om het patroon te doorbreken. Wanneer je doorhebt dat je baby moe is (maar nog niet te moe), laat je baby dan meteen een dutje doen of slapen. Let op tekens die haar vermoeidheid aangeven: in haar ogen wrijven, geeuwen, van je wegkijken of veel vechten. Weersta de drang om haar later op te laten blijven. De kans is groot dat ze daardoor oververmoeid raakt en uiteindelijk moeilijker of niet in slaap valt.

Houd ook de totale slaaptijd bij die je kind nodig heeft op basis van de aanbevelingen van deskundigen zodat je baby dagelijks voldoende slaap krijgt. Als ze bijvoorbeeld een slapeloze nacht heeft of bijzonder vroeg in de ochtend wakker wordt, geef haar dan die dag extra slaap. Zo houd je oververmoeidheid tegen.

Een consistente slaaproutine ontwikkelen, gezonde gewoonten aanleren en lichaamstaal leren lezen zijn slechts enkele manieren om je baby te helpen beter te slapen. En hoewel je er misschien niet voor kunt zorgen dat hij zijn bedje leuk vindt of het fijn vindt om in een doek gewikkeld te worden als hij ouder is, kun je er met deze suggesties zeker voor zorgen dat je kleintje beter slaapt – en mogelijk leren jullie beiden weer ’s nachts door te slapen.

Heb je nog meer vragen of behoefte aan meer informatie? Aarzel niet om contact op te nemen!


Bronnen: 

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, Wiegendood in secundaire buikligging; kenmerken en preventie

Sleep Health Journal, National Sleep Foundation’s sleep time duration recommendations: methodology and results summary 

Belinda Herrewijn

Belinda Herrewijn is GZ-psycholoog en orthomoleculair therapeut. In haar praktijk Bruisend Brein combineert zij haar psychologische en orthomoleculaire kennis om kinderen en volwassenen te helpen bij een gezondere leefstijl.

Bericht geplaatst op 01 november 2022

oververmoeide baby die moeite heeft met in slaap vallen