5 veel voorkomende auto-immuunziekten

Bericht geplaatst op 05 juli 2022

een afbeelding vol medicatie en zorgspullen

Er zijn ongeveer 100 bekende auto-immuunziekten, variërend van mild tot ernstig en van korte duur tot chronisch. Ze kunnen invaliderend of zelfs levensbedreigend zijn. Hoewel de oorzaak onduidelijk is, weten we dat auto-immuunziekten optreden wanneer ons immuunsysteem antilichamen aanmaakt die onze eigen gezonde organen, cellen en weefsels aanvallen

Auto-immuunziekten komen vaak in families voor, maar er kunnen ook andere boosdoeners zijn, zoals bacteriën, virussen, omgevingsfactoren, voeding en stress. Bovendien kunnen je gender en/of je etnische achtergrond ook risicofactoren zijn. Een reden voor de hogere percentages auto-immuunziekten bij vrouwen kunnen hogere hormonale schommelingen zijn, vooral tijdens de vruchtbare jaren. Tijdens deze periode worden vrouwen veel gediagnosticeerd met auto-immuunziekten en/of chronische klachten.

Toch is nog niet duidelijk waarom vrouwen meer risico kunnen lopen dan mannen. Sommige deskundigen denken dat het komt omdat vrouwen een complexer immuunsysteem hebben of omdat ze van nature meer reageren op ontstekingen. Anderen leggen juist een link met zwangerschap, namelijk dat na de zwangerschap foetale cellen zijn achtergebleven in het lichaam die verantwoordelijk kunnen zijn voor de ontwikkeling of verergering van bepaalde auto-immuunziekten.

In het land van auto-immuunziekten heerst er nog veel onzekerheid, daarom willen we bij Bruisend Brein je zo veel mogelijk informeren. Dan weet je waar je aan toe bent. 

afbeelding met medicatie voor een blogpost over auto-immuunziekten

De vijf meest voorkomende auto-immuunziekten bij vrouwen

1. Schildklieraandoeningen

Bij thyreoïditis van Hashimoto valt het immuunsysteem de schildklier aan, wat vaak leidt tot een traag werkende schildklier (dit heet hypothyreoïdie). Deze aandoening treft vrouwen ongeveer acht keer vaker dan mannen. Het komt meestal voor bij vrouwen van middelbare leeftijd (30 tot 50 jaar) en vordert langzaam in de loop van de tijd, waarbij de schildklier geleidelijk wordt beschadigd en de schildklierhormoonspiegels worden verlaagd. 

De belangrijkste symptomen bij thyreoïditis van Hashimoto zijn: 

  • onverklaarbare vermoeidheid
  • overgewicht
  • droge huid
  • bleekheid
  • zwelling
  • constipatie
  • snel blauwe plekken

Bij de ziekte van Graves produceert de schildklier een teveel aan schildklierhormoon, waardoor de schildklier te snel werkt (dit heet hyperthyreoïdie). De ziekte komt meestal voor tussen de 30 en 50 jaar (maar kan op elke leeftijd voorkomen) en komt vier tot acht keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Soms gaat de auto-immuunziekte gepaard met een oogziekte (dit staat bekend als Graves’ opthalmopathie). Bepaalde aandoeningen kunnen ook risicofactoren zijn, zoals diabetes type 1 of reumatoïde artritis. Indien onbehandeld, kan de ziekte van Graves leiden tot ernstige problemen, waaronder dunner wordende botten en osteoporose, evenals hartgerelateerde problemen.

Mogelijke symptomen kunnen zijn:

  • ontregelde menstruatiecyclus
  • last van warmte en overmatig transpireren
  • verhoogde hartslag
  • trillende handen en vingers
  • gewichtsverlies
  • vermoeidheid
  • psychische klachten
2. Systemische lupus erythematodes (SLE)

Je kunt het al raden: SLE komt vaker voor bij vrouwen, meestal tussen de 15 en 44 jaar, dan bij mannen. Ook belangrijk om te benoemen is dat deze aandoening meer voorkomt bij mensen met een Afrikaanse en Aziatische achtergrond dan mensen met een witte huidskleur. 

Er zijn verschillende soorten lupus, en de aandoening kan elk deel van het lichaam aantasten, inclusief gewrichten, huid en/of organen (hersenen, longen, nieren en bloedvaten). Sommige mensen ervaren milde symptomen, terwijl anderen ernstige gezondheidsrisico’s lopen, zoals nieraandoeningen, hart- en vaatziekten en beroertes. 

Algemene klachten bij lupus zijn: 

  • een rode uitslag (meestal op het gezicht)
  • gevoeligheid voor zonlicht
  • spier- en gewrichtspijn
  • vermoeidheid
  • koorts
  • haaruitval
3. Multiple sclerose (MS) 

MS komt ongeveer twee keer zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen. De meeste mensen merken voor het eerst de symptomen van MS op tussen de 20 en 40 jaar. Symptomen als:

  • zoals wazig of dubbel zien
  • rood-groene vervorming 
  • blindheid in één oog
  • coördinatieproblemen
  • spraakproblemen

MS kan ook cognitieve problemen veroorzaken, zoals problemen met geheugen en concentratie, en kan ernstige spierzwakte veroorzaken die het lopen of staan ​​bemoeilijkt. In het ergste geval kan MS leiden tot gedeeltelijke of volledige verlamming.

4. Psoriasis

Deze veel voorkomende auto-immuunziekte zorgt ervoor dat huidcellen zich sneller ophopen dan normaal. Deze overtollige cellen vormen op hun beurt rode, zilverachtige, vlekkerige en soms pijnlijke schilfers. Deze schilfers laten makkelijk los. De symptomen kunnen mild tot ernstig zijn en kunnen ook verdikte, geribbelde of putvormige nagels en pijnlijke gewrichten veroorzaken. Milde klachten kunnen eruitzien als een paar roosachtige plekken op de witte huid – dit kan er dus anders uitzien op de donkere huid, vaak is er dan geen roodheid. Ook kunnen er grote uitbarstingen zijn die grote delen van de huid bedekken.

5. Reumatoïde artritis (RA)

Reuma komt voor wanneer het immuunsysteem de bekleding van verschillende gewrichten in het lichaam aanvalt. Reuma veroorzaakt pijnlijke, stijve, gezwollen en vervormde gewrichten en spierzwakte, wat leidt tot verminderde beweging en functie. Vrouwelijke hormonen en omgevingsfactoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van de ziekte. 

Het behandelen van auto-immuunziekten

Er is nog geen specifieke test voor het diagnosticeren van auto-immuunziekten. Hulp vinden bij auto-immuunziekten is dus vaak frustrerend, vooral omdat het gepaard gaat met mensen die gemiddeld langer wachten op een duidelijk antwoord, meerdere zorgverleners moeten bezoeken en meerdere diagnoses krijgen voordat ze een definitieve diagnose hebben. Daarom is het zo belangrijk om jouw symptomen zorgvuldig bij te houden, inclusief wanneer en hoe vaak ze optreden en hoelang ze duren. Zelfs al lijken de klachten niks met elkaar te maken te hebben. Het is ook belangrijk om advies in te winnen bij een specialist die jouw hoofdprobleem kan behandelen. 

Er zijn veel manieren om auto-immuunziekten te beheersen en chronische symptomen te behandelen. Alhoewel we bij Bruisend Brein inspelen op preventie, want genezing is beter dan behandelen, weten we dat dat niet altijd mogelijk is. De eerste stap is dan om je opties te overwegen, samen in overleg met onze gespecialiseerde orthomoleculaire therapeuten en psychologen, en een plan te maken dat beter bij je levensstijl en behoeften past. 

  • Behandelingen voor auto-immuunziekten: als je gediagnosticeerd bent met een auto-immuunziekte, is het belangrijk om te begrijpen welke behandelingen beschikbaar zijn om je te helpen de ziekte onder controle te houden. Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar waar sommige mensen met een auto-immuunziekte baat bij kunnen hebben, maar anderen niet.
  • Behandelingen voor chronische symptomen: als je chronische klachten ervaart, zijn er veel verschillende veranderingen in je levensstijl die kunnen helpen deze klachten na verloop van tijd te verbeteren. Deze veranderingen omvatten fysiotherapeutische oefeningen en/of het aanpassen van je dieet, zodat het bijvoorbeeld meer gezonde voedingsmiddelen zoals fruit en groenten bevat.
  • Behandelingen voor zwangerschap: vrouwen bij wie een auto-immuunziekte is vastgesteld, kunnen met hun zorgverlener praten over eventuele zorgen die ze hebben over zwanger worden. Elke vrouw heeft unieke risico’s in verband met zwangerschap, dus het zal afhangen van de aandoening en medicijnen die ze regelmatig gebruikt voor de behandeling – vooral tijdens de vroege stadia van ontwikkeling wanneer organen zich vormen in het lichaam van de baby. 

Bij Bruisend Brein specialiseren wij ons in auto-immuunziekten, chronische klachten en zorg tijdens de preconceptie-en prenatale fases van zwangerschap. Drie gebieden waar de medische wereld nog onvoldoende aandacht aan geeft en vaak tot duidelijke frustraties leidt bij patiënten. We weten dat klachten niet los van elkaar staan, daarom richten wij ons op de samenhang tussen het psyche, het immuunsysteem, het brein en/of de darmen om de beste behandeling toe te passen en gerichte resultaten te behalen.


Vermoed jij een auto-immuunziekte te hebben, heb je last van chronische klachten, heb je een kinderwens of wil je simpelweg informatie inwinnen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Belinda Herrewijn

Belinda Herrewijn is GZ-psycholoog en orthomoleculair therapeut. In haar praktijk Bruisend Brein combineert zij haar psychologische en orthomoleculaire kennis om kinderen en volwassenen te helpen bij een gezondere leefstijl.

Bericht geplaatst op 05 juli 2022

een afbeelding vol medicatie en zorgspullen