Alles wat je moet weten over auto-immuunziekten
Bericht geplaatst op 07 juni 2022
Chronische klachten veroorzaken in Nederland meer sterfte, ziekte en invaliditeit dan welke andere oorzaak ook. Bovendien zijn ze moeilijk om zelf onder controle te houden. Toch wordt er nog onvoldoende aan gedaan. Chronische klachten kunnen worden veroorzaakt door veel verschillende ziekten en aandoeningen, waaronder kanker, coronaire hartziekten, beroertes, diabetes, psychische aandoeningen en auto-immuunziekten zoals lupus of reumatoïde artritis.
De toename van chronische klachten heeft niet alleen ernstige gevolgen voor de gezondheid van het individu en de gezondheidszorg van het land, maar draagt ook aanzienlijk bij aan de kosten van de gezondheidszorg. Dat tikt natuurlijk aan, vooral als je niet gemakkelijk een duidelijk antwoord kunt krijgen op je situatie.
Alhoewel chronische klachten voorkomt bij zowel mannen als vrouwen, staan vrouwen voor unieke gezondheidsuitdagingen en hebben ze een grotere kans om bepaalde ziekten te krijgen dan mannen. Daarom is deze blogpost besteed aan auto-immuunziekten bij vrouwen.
Wat uniek is bij vooral cisvrouwen, sommige transmannen en non-binaire personen is zwangerschap. Je kunt een gezonde levensstijl leiden maar toch last krijgen van chronische gezondheidsklachten. Veel moeders worden in de loop van de zwangerschap ziek, vaak met een terugval van een eerdere, al bestaande toestand. Zwangerschap en moederschap bezorgen mensen veel stress en volgen op veranderingen in levensstijl, wat een groot beroep doet op energiereserves. Het is dus voor onder andere vrouwen vaak een groter uitdaging om een goede gezondheid te behouden.
Pas als je een baby krijgt, beseffen sommige vrouwen dat symptomen van auto-immuunziekten, zoals chronische vermoeidheid, migraine en depressie, eigenlijk een gevolg kunnen zijn van hormonale veranderingen. In de tijd daarna is er, hoeveel mensen ook zoeken naar informatie over het onderwerp, weinig tot niets dat echt helpt om deze specifieke situatie te verklaren en inzicht te geven. Het is een naar gevoel om helemaal alleen te staan met dit probleem, geen hulp te krijgen en niemand te hebben om je ervaringen mee te delen.
Bij Bruisend Brein leggen wij dus nadruk op onderzoek naar chronische klachten en de opsporing van ziekten in een eerder stadium, zoals bij mensen die zwanger willen worden, al zwanger en/of nieuwe mama’s zijn. Preventieve behandelingen verminderen namelijk de gevolgen van chronische klachten en auto-immuunziekten.
Hiermee reduceren we dus ook andere negatieve effecten van chronische klachten op een sociaal, persoonlijk en maatschappelijk niveau, zoals mogelijke beperkingen die kunnen optreden in het dagelijks leven en/of het gelimiteerd kunnen deelnemen aan de werkende samenleving.
De verschillende vormen van het immuunsysteem
Mensen hebben twee soorten immuniteit: actieve en passieve immuniteit.
- Actieve immuniteit:
- Aangeboren: iedereen wordt geboren met een vorm van immuniteit. Het immuunsysteem herkent namelijk wanneer bepaalde indringers vreemd zijn en mogelijk gevaarlijk zouden kunnen zijn. Een voorbeeld hiervan is de huid. Die werkt als een barrière en voorkomt dat ziektekiemen het lichaam kunnen binnendringen.
- Verworven: deze vorm van immuniteit ontwikkelt zich gedurende het leven van ieder mens. Het verwerven van immuniteit gebeurt wanneer mensen worden blootgesteld aan ziekten of wanneer ze ertegen worden geïmmuniseerd met vaccins.
- Passieve immuniteit: in tegenstelling tot actieve immuniteit, komt passieve immuniteit van een andere bron en duurt maar kort. Bijvoorbeeld antilichamen in de moedermelk, die een baby tijdelijke immuniteit geven tegen ziekten waaraan de moeder is blootgesteld.
Wat zijn auto-immuunziekten?
Het immuunsysteem is dus de verdediging van het lichaam tegen infecties. Het immuunsysteem valt ziektekiemen aan en helpt ons gezond te blijven. Auto-immuunziekten ontstaan wanneer het immuunsysteem de eigen organen en weefsel van het lichaam aanvalt. Het veroorzaakt ontstekingen, die leiden tot schade in verschillende delen van het lichaam, sommige met ergere symptomen dan anderen. Bij auto-immuunziekten keert het immuunsysteem zich dus onterecht tegen de eigen weefsels en cellen van het lichaam. Daarom hanteren wij bij Bruisend Brein de mantra “voorkomen is beter dan genezen.”
Veel auto-immuunziekten kunnen worden voorkomen door de levensstijl aan te passen, zoals onder andere gezond eten en lichaamsbeweging, maar sommige ziekten moeten worden behandeld om te voorkomen dat ze een chronische aandoening worden. Als je worstelt met de symptomen van een auto-immuunziekte, of als je een chronische aandoening hebt waar artsen nog niet uit zijn, dan kunnen we je bij Bruisend Brein helpen. Onze kliniek is gespecialiseerd in het behandelen van dit soort chronische aandoeningen en ze om te buigen naar realistischer te hanteren chronische klachten.
Hoe weet ik of ik een auto-immuunziekte heb?
Het krijgen van een diagnose kan een lang en stressvol proces zijn. Hoewel elke auto-immuunziekte uniek is, hebben vele dezelfde symptomen. Bovendien zijn deze klachten vaak ook hetzelfde voor andere soorten gezondheidsproblemen. Dit maakt het moeilijk om te bepalen of je daadwerkelijk een auto-immuunziekte hebt en wat voor soort het zou kunnen zijn. Maar als je klachten hebt die je leven beperken, is het belangrijk om de oorzaak te vinden. Geef niet op als je nog geen antwoorden krijgt. Volg de volgende stappen om de oorzaak van je klachten te achterhalen:
- Noteer je volledige familiegeschiedenis, inclusief die van je uitgebreide familie.
- Maak een lijst van alle klachten die je hebt, ook al lijken ze niets met elkaar te maken te hebben. Benoem van welke je het meest last hebt.
- Vind een specialist die ervaring heeft met je belangrijkste of meest belemmerende symptoom. Bijvoorbeeld: als je klachten hebt die gekoppeld zijn aan het psyche, het immuunsysteem, het brein of de darmen, dan ben je bij Bruisend Brein op de juiste plek. Wij specialiseren ons op de samenhang van al deze componenten.
- Als de specialist of arts je klachten niet serieus neemt of je vertelt dat ze enkel veroorzaakt worden door stress of tussen je oren zitten, raadpleeg dan een ander. Je verdient het om gehoord te worden. Jij kent jezelf immers het beste.
Bij Bruisend Brein zijn we niet enkel gespecialiseerd in het behandelen van auto-immuunziekten, maar ook in het opsporen ervan. Bovendien kan je ook bij ons terecht als je nog geen klachten hebt of meer wilt weten over het gedachtegoed achter onze werkzaamheden. Omdat dit thematiek frustrerend kan zijn voor mensen, doorloop je bij ons een begeleidingstraject aangesloten op jouw unieke behoeften zodat je er niet alleen voor hoeft te staan. We doen het samen!
Heb je vragen of wil je preventief aan de slag? Neem vrijblijvend contact met ons op.
Bericht geplaatst op 07 juni 2022