Borstvoeding in de eerste 2 weken? 4 tips om je te helpen.
Bericht geplaatst op 06 december 2022
Als je voor het eerst moeder wordt, is het zeer waarschijnlijk dat het onderwerp “borstvoeding” je aandacht heeft getrokken in een van je boeken over zwangerschap en baby’s, in tijdschriften of tijdens een afspraak bij de dokter. Wellicht word je voortdurend opgezadeld met informatie over borstvoeding door meer ervaren moeders, verpleegkundigen en vrienden en familie. Iedereen heeft wel een mening waar ze je graag meer over vertellen. Dat kan overweldigend zijn, dus wij pakken dat anders aan.
In de eerste twee weken groeien baby’s enorm en is moedermelk een natuurlijke en gezonde bron van voedingsstoffen. Het RIVM raadt je aan om jouw baby na de geboorte borstvoeding te blijven geven om je kleintje te beschermen tegen infecties en vitale voedingsstoffen te leveren. Bovendien geeft borstvoeding je, als ouders, waardevolle tijd om een band op te bouwen met je baby, die voor het eerst leren hoe de wereld eruitziet en klinkt. Maar het is niet voor iedereen weggelegd en soms is het gewoon niet mogelijk.
Weten wat je kunt verwachten maakt het hele proces in ieder geval gemakkelijker. Daarom hebben we een lijst samengesteld met 4 tips om je gerust te stellen!
1. Wees lief voor jezelf
Je lichaam ondergaat veranderingen tijdens het geven van borstvoeding. Je kunt merken dat je tepels rond dag 5 of 6 pijnlijk worden, maar er zijn manieren om de pijn te verzachten, zoals het gebruik van lanolinezalf (veilig voor je baby) of ijskompressen op de tepels na afloop van elke voedingssessie. Sommige vrouwen ervaren naast of in plaats van (lichte) pijn een verhoogd seksueel verlangen (en sommigen hebben zelfs een orgasme tijdens de borstvoeding). Als dit bij jou gebeurt, schaam je dan niet – het is normaal!
Heb niet het gevoel dat je de borstvoeding meteen onder de knie moet krijgen. Het kost tijd, vooral als dit de eerste keer is dat je borstvoeding geeft! Probeer jezelf zo veel mogelijk te ontspannen en haal diep adem terwijl je aan de handeling went. Onthoud dat er online veel bronnen beschikbaar zijn als je onderweg tegen problemen aanloopt (zoals dit artikel!).
Borstvoeding geven is hard werken, en het kost veel energie om te beginnen. Als je je uitgeput voelt, is dat normaal. Hoe kan je het prettiger voor jezelf maken? Probeer een comfortabele houding voor jezelf te vinden. Als je borstvoeding geeft op de bank of in bed, leg dan een kussen onder je hoofd zodat je je rug of nek niet belast. En als je moeite hebt om in een goed ritme te komen, vraag dan iemand om je te helpen – door je baby vast te houden terwijl jij rust, of door een deel van het werk te doen terwijl zij je kleintje vasthouden.
Zorg dus eerst goed voor jezelf door elke dag goed te eten en voldoende te slapen, zodat je klaar bent om aan alle behoeften van je baby te voldoen (naast die van jezelf).
2. Houd het schoon
Het komt vaak voor dat je na de bevalling bloedingen hebt, dus het is belangrijk om je tepels in deze periode schoon te houden. Houd een handdoek bij de hand en was je handen voordat je je baby gaat voeden. Probeer geen zeep of iets anders met alcohol erop te gebruiken – gewoon water is prima!
3. Doe het rustig aan
Je weet ondertussen dat je de eerste dagen na de bevalling waarschijnlijk uitgeput zult zijn – je bent tenslotte net bevallen! Maak je dus niet te veel zorgen over de hoeveelheid melk die je baby krijgt in het begin – concentreer je liever op rust en help je baby goed aan te sluiten, zodat je kleintje zoveel mogelijk voeding uit elke voedingssessie kan halen (en zodat jullie beide hartjes sneller kunnen kloppen).
In het begin zul je niet weten wat je doet, maar dat is niet erg! Zorg ervoor dat de mond van je baby wijd open is en dat je zijn/haar/hun lippen ontspannen zijn, begeleid je baby dan in positie met je tepel in de buurt van je baby’s onderlip, zodat je baby gemakkelijk aan je borst kan aanhaken. Je kleintje leert eten en drinken op hetzelfde moment dat hij/zij/hen borstvoeding leert geven, dus je hoeft je baby niet te haasten of gefrustreerd te zijn als hij/zij/hen het niet meteen snapt.
4. Wees niet bang voor alternatieven!
Als je baby niet goed vastzit als je je kleintje probeert te voeden, kan je een aanvullend voedingssysteem (SNS) gebruiken om moedermelk via een fles toe te dienen. Als je geen SNS of ander apparaat hebt, kun je het beste blijven proberen om borstvoeding te geven, zodat je baby leert hoe hij goed moet aanhappen. Misschien heb je hulp nodig van een lactatiekundige of andere deskundige als je na drie dagen nog steeds problemen hebt met de borstvoeding – maar maak je geen zorgen: de meeste baby’s komen er uiteindelijk wel uit!
Ook kun je kolven. Afkolven betekent dat je melk uit je borsten haalt, zodat je die kunt bewaren en later aan je baby kunt geven. Je kunt moedermelk met de hand of met een elektrische of handmatige kolf afkolven. Melk kan je bewaren voor later gebruik voor het geval je een pauze nodig hebt of ergens heen gaat waar je niet kunt voeden. Kolven is dus ook een optie!
Vergeet niet geduldig te zijn! Je baby leeft nog maar een paar dagen en het is begrijpelijk als hij/zij/hen niet meteen klaar is om de wereld aan te gaan. De kans is groot dat je aanvankelijk niet veel melk produceert, zodat je baby naast de borstvoeding misschien ook een flesje of flesvoeding nodig heeft. Misschien is flesvoeding je voorkeur of je enige alternatief. Dat is allemaal oké. Vraag indien mogelijk iemand anders om je baby zijn/haar/hun eerste flesje te geven als je moeite hebt – het kan ook lastig zijn om de complexe spijsvertering van een zuigeling op gang te brengen!
Ik weet dat het veel is om te verwerken, maar hopelijk maakt dit artikel het geven van borstvoeding met je pasgeborene een rustiger proces in je hoofd. Anders kan je altijd terecht bij Bruisend Brein voor meer informatie en/of gespecialiseerde hulp!
Het belangrijkste wat je kunt doen na het lezen van dit artikel is onthouden dat je normaal bent, en je lichaam ook. Er zijn veel extra factoren waar je rekening mee moet houden, dus doe het stap voor stap – en als je merkt dat iets niet werkt, wees dan niet bang om het te zeggen. Luister vooral naar je lichaam en bespreek het met de deskundigen die je hebt gekozen. Hopelijk verloopt alles soepel, maar weet dat zelfs als je onderweg een paar hobbels tegenkomt, dat niets vreemds is – duizenden moeders hebben precies hetzelfde meegemaakt!
Veel succes!
Bronnen:
Bericht geplaatst op 06 december 2022