december 6, 2017

Brain

Brain-Bruisend-Brein-Integrale-Psychologie

Ons brein verandert iedere dag door wat we doen. Iedere dag verandert je brein door je gedrag, emoties en gedachten. Je brein bepaalt ook hoe je je voelt, maar je kunt dat gevoel of die gedachten beïnvloeden. Mentale kracht en een vrolijk en gezond brein kun je door je levensstijl bereiken.

Naast onze mentale kracht is er nog een groot aspect van belang op ons brein en dus op hoe we ons voelen: ons microbioom. Het microbioom zijn alle kleine micro-organismen als bacteriën, schimmels en gisten die op en in ons lichaam leven. De meeste van deze organismen leven in onze darmen en zijn ook wel bekend als onze darmflora. Als deze organismen niet goed functioneren, bezorgt dat stress aan het lichaam.

Stress heeft veel uitkomsten. Zo gaat je lichaam in een eerste reactie om op de stress te reageren, de zogenoemde fight, flight or freeze reactie. Je wordt scherper en alerter en door de adrenaline kan je ineens sneller rennen dan je dacht. Maar tegelijkertijd schakelt je lichaam een aantal functies uit, om zo genoeg energie over te houden voor deze fight, flight or freeze reactie en zet het de darmen iets meer open om meer stoffen op te kunnen nemen voor meer energie. Als de stress voorbij is, gaat alles weer werken als normaal, maar wat nou als de stress niet van korte duur is?

Chronische stress zien we veel in onze maatschappij. Je voelt druk rondom je opleiding of je werk, je sociale contacten, financiën, enz. Maar stress is een veel breder concept dan alleen de mentale stress die we voelen. Stress is ook verkeerde voeding, teveel of te weinig beweging, een ongezonde levensstijl met roken, alcohol of drugs, straling van je telefoon, slaaptekort, maar dus ook het niet goed functioneren of het niet hebben van de juiste micro-organismen in en op ons lichaam. Als de stressreactie blijvend is, en dus niet meteen weer voorbij is, blijven de stressfuncties van het lichaam aan staan en laten onze darmen dus meer stoffen toe naar de rest van het lichaam dan ze normaal zouden doen. Hier kunnen ook verkeerde stoffen bij zitten. Deze verkeerde stoffen komen in de bloedbaan terecht en kunnen in het hele lichaam kleine, onzichtbare ontstekingen veroorzaken.

Deze kleine ontstekingen, zogeheten laaggradige ontstekingen, kunnen beginnen met klachten als vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, concentratie- en geheugenproblemen en geïrriteerdheid, maar op de lange termijn kan het tot klachten leiden als allergieën, chronische pijn, uitputting, fibromyalgie, hart- en vaatziekten, ontstekingsziekten van de darm, psychische klachten of auto-immuunziekten.

Door het aanpassen en optimaliseren van voeding, oefeningen, slaap, geestelijke inspanning en sociale interactie kun je je beter voelen. Bruisend Brein helpt je daarbij.

Maak snel een afspraak!

<- Terug naar Home