De 10 meest voorkomende chronische klachten bij vrouwen

Bericht geplaatst op 03 mei 2022

Vrouw ligt verdrietig op een bed en verstopt zich voor de kijker

Wil je graag moeder worden, maar heb je het nog niet gedaan omdat je kampt met chronische klachten die zorgen teweegbrengen? Of ben je een jonge vrouw in de bloei van je leven, maar voel je je tegengehouden door chronische klachten? Als het antwoord op één van deze vragen “ja” is, weet dat je niet alleen bent.

Volgens het CBS ervaart ruim de helft van de vrouwen (vooral van 15 tot 45 jaar) minimaal één chronische klacht en meer dan een kwart ervaart zelfs meerdere klachten tegelijkertijd. In deze blog gaan we in op wat chronische klachten precies zijn en wat de meest voorkomende klachten bij vrouwen zijn.

de tien meest voorkomende chronische klachten. Een vrouw die op een bed ligt, haar lichaam wendt zich af van de camera en de buitenwereld.

Wat zijn chronische klachten?

Er zijn een paar betekenissen verbonden aan het woord chronisch, maar in deze context is het een bijvoeglijk naamwoord voor lang aanhouden. Het woord wordt gebruikt om een periode te beschrijven die maar doorgaat, of een klacht die nooit lijkt te verdwijnen, episode na episode. Een chronische klacht is dus een symptoom dat lange tijd (3 maanden of langer) aanhoudt zonder teken van verbetering, omdat het deel is gaan uitmaken van het leven van de persoon en van hun dagelijks bestaan. 

Chronische klachten hebben een effect op de manier waarop een persoon hun leven leidt, zichzelf ziet en met anderen omgaat. Het betekent dus dat een persoon zich moet aanpassen aan de eisen van de klachten. Zo kunnen er extra spanningen komen.

Primaire en secundaire chronische klachten

Chronische klachten kunnen onderverdeeld worden in twee manieren: primair en secundair. In de geneeskunde zijn primaire klachten symptomen die niet veroorzaakt worden door een ander chronische aandoening. Daarnaast heb je ook secundaire klachten, deze zijn een gevolg van je chronische klachten. Een persoon met secundaire slapeloosheid kan bijvoorbeeld moeite hebben om in slaap te vallen vanwege pijn of stress die naar bovenkomt zodra ze proberen te slapen terwijl iemand anders met primaire slapeloosheid gewoon niet in slaap kan vallen, zonder dat het veroorzaakt wordt door een andere aandoening. 

Nog een voorbeeld is dat een persoon primaire pijn ervaart en hun secundaire klacht is dat ze dan rouwen wie ze waren of dat ze veel woede hebben omdat ze hun leven niet meer kunnen leven zoals ze willen. Chronische klachten hoeven dus niet per se lichamelijk te zijn, maar kunnen ook psychologisch van aard zijn, of een combinatie van beide. 

Chronische klachten hebben vaak complexe oorzaken en veel klachten kunnen gelinkt worden aan een korte lijst van risicogedrag:

  • een gebrek aan fysieke activiteiten
  • slechte of niet gebalanceerde voeding
  • roken of meeroken
  • overmatig alcoholgebruik

De meeste chronische klachten gaan niet vanzelf over en genezen over het algemeen niet volledig. Sommige kunnen onmiddellijk levensbedreigend zijn, zoals hartaandoeningen en beroertes. Anderen blijven in de loop van de tijd hangen en hebben intensieve behandeling nodig, zoals diabetes.

De meest voorkomende chronische klachten bij vrouwen 

Er zijn specifieke klachten die voorkomen bij vrouwen in Nederland: 

  • Infecties van de bovenste luchtwegen
  • Nek- en rugklachten
  • Artrose
  • Angststoornissen
  • Gezichtsstoornissen
  • Diabetes mellitus
  • Contacteczeem 
  • Schildklierziekten
  • Stemmingsstoornissen
  • Osteoporose

Het bovengenoemde overzicht is gebaseerd op geregistreerde gegevens uit de zorg en bewerkt door het RIVM. Ook geeft het CBS aan dat migraine of ernstige hoofdpijn, hoge bloeddruk, artritis, incontinentie en nek- of schouderaandoeningen meer voorkomen bij vrouwen. 

Een belangrijke kanttekening is dat de zorg bij vrouwen vaak heeft gefaald door ze niet serieus te nemen, niet naar ze te luisteren of doordat er niet genoeg aandacht wordt gegeven aan de verschillen tussen genders (en vrouwen dus als secundair aan mannen worden gezien). Dat kan betekenen dat er nog andere veel voorkomende chronische klachten kunnen zijn waar vrouwen mee kampen, die nog niet voldoende geregistreerd of gediagnosticeerd zijn. 

Bij Bruisend Brein zijn wij als vrouwen in de zorg bewust van dit bestaand vooroordeel tegen vrouwen. We vinden het belangrijk dat je je gehoord voelt en zullen samen met jou zoeken naar reële oplossingen die passen bij je behoeften en/of toekomstige doelen.

Wil je meer informatie over chronische klachten? Neem contact met ons op. 


Belinda Herrewijn

Belinda Herrewijn is GZ-psycholoog en orthomoleculair therapeut. In haar praktijk Bruisend Brein combineert zij haar psychologische en orthomoleculaire kennis om kinderen en volwassenen te helpen bij een gezondere leefstijl.

Bericht geplaatst op 03 mei 2022

Vrouw ligt verdrietig op een bed en verstopt zich voor de kijker