De rol van dankbaarheid bij problemen met stemming

Bericht geplaatst op 17 maart 2021

Engels woord dankbaarheid op steen

Vijf redenen om van dankbaarheid een gewoonte te maken

Er is aangetoond dat dankbaarheid een positief effect heeft op de mentale gezondheid. Recent onderzoek heeft aangetoond dat dit effect voor mensen met en zonder mentale gezondheidsproblemen geldt. Met talloze studies op de achtergrond die dit effect bevestigen, is dankbaarheid het perfecte middel om een gelukkiger leven te leiden. Meer overtuiging nodig? Lees onderstaand vijf redenen om van dankbaarheid een gewoonte te maken.

1 Jouw gedachtegang wordt positiever

Dankbaar zijn is een vorm van positiviteit. Wanneer je bewust bezig bent met het tonen van dankbaarheid, door het op papier te zetten of door middel van uitspreken, geven de hersenen dopamine en serotonine af. Deze neurotransmitters zijn verantwoordelijk voor het ervaren van positieve emoties. Elke keer dat jij blij en gelukkig bent, komt dat door deze twee neurotransmitters. Hoewel het effect van dankbaarheid op jouw gedachten onmiddellijk is, moet je de kracht van herhaling niet onderschatten. Hoe vaker jij bewust dankbaarheid vertoont, des te sterker de verbindingen in je brein die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van dopamine en serotonine. Uiteindelijk is het resultaat een standaard gelukkige staat.

2 Het boost jouw zelfvertrouwen

Een dankbaar persoon vergelijkt zich minder snel met een ander. Door jezelf bezig te houden met alles wat je hebt en met dankbaarheid vertonen hiervoor, neemt je zelfvertrouwen en zelfgeloof toe. Je voelt je beter over jezelf en je leert beter vertrouwen. Een mooie toevoeging voor iedereen die vaak in teams moet werken. 

3 Je gaat beter slapen

Slaap je onrustig en weet je even niet meer wat je kunt doen? Neem elke avond 5 minuten de tijd om drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Wat je opschrijft dient overdag te hebben plaatsgevonden. Dit is belangrijk omdat het jouw brein traint om op een bepaalde manier naar jouw dag te kijken. Daarnaast zorgt dit voor dopamine en serotonine aanmaak waardoor er weinig ruimte overblijft voor piekeren. Voortaan wordt slapen een feestje voor jou.

4 Je wordt gelukkiger

Dit is een zeer welkom domino-effect. Dankbaarheid leidt tot positievere gedachten. Deze gedachten leiden tot gedrag wat hierbij past. Het gedrag roept reacties op, in dit geval positieve reacties. Dit versterkt het gedrag en onderhoudt jouw nieuwe manier van leven met als resultaat een optimistischere en gelukkigere jij.

5 Het werkt stress verlagend

We weten inmiddels dat dankbaarheid de aanmaak van dopamine en serotonine bevordert. Wanneer het lichaam stress ervaart, is de vraag naar adrenaline hoog. Hierdoor wordt er weinig dopamine en serotonine aangemaakt. Ben je al een tijdje bezig met het tonen van dankbaarheid? Dan zijn de dopamine en serotonine verbindingen in je brein sterker waardoor je stressvolle situaties beter en sneller kunt verwerken. Jouw brein is getraind en weet precies wat die moet doen zodra stress tevoorschijn komt. Adem in, adem uit en denk aan alles waar je dankbaar voor bent.

Ben je overtuigd van de kracht van dankbaarheid en ga je dit voortaan toevoegen aan jouw routine? Laat het ons weten.

Belinda Herrewijn

Belinda Herrewijn is GZ-psycholoog en orthomoleculair therapeut. In haar praktijk Bruisend Brein combineert zij haar psychologische en orthomoleculaire kennis om kinderen en volwassenen te helpen bij een gezondere leefstijl.

Bericht geplaatst op 17 maart 2021

Engels woord dankbaarheid op steen