Hoe zorg ik voor een goede slaaproutine voor mijn baby?
Bericht geplaatst op 04 oktober 2022
Het komt vaak voor dat ouders zich zorgen maken dat hun kind niet genoeg slaapt. Onze woorden van advies: raak niet in paniek! Gemiste dutjes of het weigeren van de bedtijd leidt niet per se tot levenslange ontwikkelingsproblemen. Je kind in slaap brengen is niet altijd gemakkelijk, en niemand vindt het leuk om voor het slapengaan te vechten met een huilende, opgewonden baby om hem/haar/hen te laten ontspannen en slapen. Een goede nachtrust begint al voordat je jouw baby in bed legt.
Een routine voor het slapengaan is dus heel belangrijk, want het kan de slaap van je baby verbeteren – en jou een meer ontspannen nacht bezorgen! Het kan nou eenmaal wat tijd kosten om uit te vinden hoe de slaapcyclus van je baby werkt. Je kunt echter wel beginnen met het aanleren van goede slaapgewoonten, zodat je baby vanaf de eerste dag voldoende rust krijgt. Ook al is er misschien niet meteen een vast patroon of routine in de slaap van je baby, je zult waarschijnlijk de eet-slaap-spel cyclus opmerken. Probeer deze activiteiten in een logboek bij te houden om de activiteit gedurende de dag te ondersteunen.
Signalen en patronen van de slaaproutine
Naast het opmerken van de eet-slaap-spel cyclus, kan je in ook in jouw logboek noteren welke signalen je baby geeft voor het in slaap vallen. Een paar voorbeelden kunnen zijn: gapen, wrijven of krabben van de oren, ogen en de hoofd, wegkijken van je blik in plaats van oogcontact vasthouden, kribbigheid, etc. Welke signalen geeft jouw baby je?
Daarnaast leren baby’s door handelingen voordat ze de betekenis van woorden begrijpen. Het is dus nodig dat je signalen teruggeeft aan je baby. Met gevonden patronen in de eet-slaap-spel cyclus en een voorspelbare bedtijdroutine leren baby’s dat het tijd is om te gaan slapen door handelingen. De bedtijdroutine van je baby kan ruim voor het slapen beginnen en hoeft niet ingewikkeld te zijn – het is zelfs beter om je baby zo eenvoudig mogelijk te maken, zodat je hem altijd en overal kunt herhalen.
Kleine en ontspannende handelingen die aan de baby signaleren dat het tijd begint te worden om te ontspannen en/of kalmeren kunnen o.a. het volgende zijn:
- De luier verwisselen
- Je baby een bad geven
- Bodylotion smeren
- De baby masseren
- Pyjama aandoen
- Je baby wikkelen in een doek (inpakken op een manier die vergelijkbaar is met hoe de baby in de baarmoeder was)
- Voeden van de baby en boertje laten doen
- Brengen naar de babykamer
- Zachtjes wiegen
Voer deze handelingen achter elkaar uit op basis van de behoeften van je baby. Bovendien zullen deze handelingen ook meer ontspanning geven aan jou als ouder, want het wordt dan een rustig verbindingsmoment tussen jou en je baby.
Na ongeveer 6 weken zal je baby in een regelmatiger patroon van slapen, eten en spelen terechtkomen. Aangezien je in de tussentijd hebt genoteerd wat helpt om je baby te kalmeren en te ontspannen, weet je hoe je jouw routine moet beginnen. Leer de signalen van slaperigheid van je baby en begin dan met jouw routine. Het zal tijd kosten om het op te bouwen, maar vergeet niet om consequent te blijven!
Dus om kort te samenvatten: houd een logboek bij met de eet-slaap-spel cyclus en slaapsignalen van je baby, voer ontspannende en kalmerende handelingen uit die je baby leert te associëren met bedtijd, wees consistent in het toepassen van de slaaproutine en houd het simpel zodat je baby het makkelijk kan volgen.
Zoals je zult zien is het een hele klus om baby’s in slaap te houden. Totdat je kindje en jij aan elkaar gewend zijn, kan het lijken alsof je baby overal wakker van wordt. We hopen dat deze informatie nuttig is bij het aanleren van de slaapcyclus en slaaproutines van je baby. Uiteraard is ieder kind anders – daarom hoeven de stappen die hierboven genoemd zijn ook niet automatisch voor je baby te werken. Mocht je specifieker hulp nodig hebben bij de ontwikkeling van je baby, neem dan contact op met Bruisend Brein om samen aan de slag te gaan met onze specialisten.
Bericht geplaatst op 04 oktober 2022