How To: Patronen doorbreken | Effectief opladen

Bericht geplaatst op 21 mei 2024

-.42

Effectief opladen kan je leren. Wát een verademing want net als fietsen is het iets wat je niet verleert, wanneer je het onder de knie hebt. Maar net als fietsen, is het iets wat we onszelf eerst moeten aanleren. En dat is nodig.

We hebben 1 taak om te kunnen blijven functioneren en dat is het verdelen van energie en opladen na het uitgeven ván energie (en ademen halen, wat je ook kunt leren). We willen namelijk voorkomen dat we tot op het bot uitgeput raken. Het valt dan niet meer op te lossen door een powernap of even een weekend niks. Dan heb je een aanzienlijk langere rustpauze nodig, indien je lichaam dat al niet voor jou besloten heeft.

Te lang, zonder dat we het echt door hebben gehad, zijn we door gegaan en nu vangen we de klappen. We zijn letterlijk onderuit geslagen en het kost veel energie, die we niet meer hebben, om op te staan. Het voelt zo uitzichtloos en de pieken en dalen raken steeds verder uit balans.

Pak de regie terug en neem de touwtjes weer in eigen handen. Je zult een transformatie door moeten maken, maar geloof me als ik zeg dat de pieken en dalen minder heftig zullen aanvoelen en dat je minder tijd nodig hebt om te herstellen. Ga je mee?

Allereerst deel ik graag een metafoor die mij is bijgebleven en nog elke dag scherp houdt;

Stel jezelf voor als zijnde een creditcard. Je kunt zowel in het groen, als in het rood staan. Heb je teveel energie uitgegeven terwijl je al in het rood staat? Dan zal je dieper in het rood staan. Je kan enkel uitgeven wat je hebt, anders raak je in het rood. Hoe verder in het rood, hoe harder je moet werken om weer in het groen te staan. Je hebt jezelf letterlijk een schuld te betalen.

Zo werkt het ook met energie en vermoeidheid! Als je al een laag energieniveau hebt, maar je plant wel je dag vol zonder ontspanning, dan kan het zomaar zo zijn dat je in de min raakt. Het kan zijn dat je niet direct de gevolgen daarvan ervaart, maar een paar dagen later zal je lichaam naar jou communiceren dat het op is en herstel nodig heeft. Hoe vaker je dit doet, hoe heftiger de klachten zullen zijn en hoe langer het herstel zal duren. Niet per sé een gezellig vooruitzicht.

Daarom is er een transformatie nodig in gedrag. We hebben namelijk allemaal te maken met vastgeroeste patronen. Het fundament van deze patronen wordt al vroeg voor jou gelegd. Van sommige patronen ben je je waarschijnlijk niet eens bewust dat je ze hebt. Laten we daarom beginnen met een kleine oefening om bewust te worden van je patronen. Deze oefening kost wat tijd, en dus energie. Maak het je prioriteit en maak het jezelf vooral niet te ingewikkeld.

Zebrapad (oefening)

Begin met jezelf de vraag te stellen waar jij van oplaad. Zorg dat dit iets is wat al werkt/wat jij al kan. Om deze oefening te doen slagen raad ik af om iets op te schrijven waarvan je dénkt op te laden, maar dit nog niet onder de knie hebt. Opladen/ontspannen is tevens een werkwoord en dus iets wat trainbaar/aan te leren is.

Maak voor jezelf een dagplanning en schrijf alle taken op die je wilt doen. Geef een totale tijd aan elke activiteit. Bijvoorbeeld: Lunch maken – 5 minuten / lunch eten en drinken – 15 minuten.

Zorg ervoor dat je óók je rustmomenten inplant. Dit klinkt misschien gek, maar wat niet gepland is en rond dwarrelt in het koppie van jou, bestaat niet. We zijn nu ook even niet opzoek naar spontaniteit. Nee, we zijn op zoek naar herstel. Kijk naar wat jij aan kan en wees eerlijk naar jezelf. Gun. Jezelf. Herstel.

Voorbeeld:

Zie je een zebrapad ontstaan? Groen en rood wisselen elkaar af zoals het zwart en wit van een zebrapad dat doet. Zó wil je je dag indelen om niet in een grote disbalans te komen. Om goed inzichtelijk te krijgen uit hoeveel pieken en dalen jouw dag bestaat en in hoever de pieken en dalen uit balans zijn, is het dus goed om je dag te plannen en je activiteiten/taken groen en rood te markeren.

Op het moment dat je inzichtelijk hebt hoe jouw dag er visueel uitziet, kan je aanpassingen doorvoeren om tot het doel te komen die jij hebt: weer in het groen staan.

Om weer in het groen te kunnen staan, zul je in het stadium van enorme oververmoeidheid ook veel meer groen in moeten plannen. Dit vraagt om gedragstransformatie en dat kan voor interne frictie zorgen. Je raakt gefrustreerd en misschien zelfs heel boos op jezelf. Misschien draag jij wel een stem bij je die zegt:

‘Zie je wel, je kan het allemaal niet. Je faalt. Je mag pas ontspannen wanneer je álles gedaan hebt wat je MOET doen.’

Laat het allemaal er maar zijn, maar onthoud goed waar je het voor doet: weer in het groen staan. Onthoud goed dat een perfecte balans een illusie is en wees dus niet te streng voor jezelf. Ervaar wat verandering in je dagplanning met je doet en gun jezelf de tijd om de verandering te absorberen. Gun jezelf ermee te experimenteren en te ervaren wat voor jou werkt en stel jezelf open om de uitdaging aan te gaan. Probeer dit voor ongeveer 2 weken uit. Lukt het vandaag even niet of ben je al een halve dag gevorderd? Herpak jezelf. Inzet is óók inzet!

Patronen herkennen en doorbreken

Tijdens het proces kan je achter je patronen komen. De emoties die het oproept vertellen jou waar de weerstand zit. Gun jij jezelf pas ontspanning op het moment dat je álle taken hebt volbracht? Weet dat dit geprogrammeerd is in jouw brein. Je beschikt namelijk over een beloningssysteem in jouw brein en aan de hand van de overtuiging die jij hebt, functioneert het beloningssysteem. Het beloningssysteem wordt geprikkeld door het gelukshormoon oftewel: dopamine.

Overtuigingen kan je ombuigen naar hetgeen jij wilt dat jouw brein gaat geloven: Ik heb ontspanning nodig om mijn taken kwalitatiever uit te voeren zonder mezelf voorbij te lopen. Resultaat ervaren zal niet over 1 nacht ijs gaan, maar hoe vaker jij er bewust van bent dat een oud patroon gedag komt zeggen, hoe makkelijker het wordt om dat patroon te doorbreken, een nieuwe overtuiging te creëren en vanuit daar ontstaat een nieuw patroon die dienend zal werken voor jou.

Auteur: Debby Zubaida

https://www.bruisendbrein.nl/contact/#calltowaarom

Belinda Herrewijn

Belinda Herrewijn is GZ-psycholoog en orthomoleculair therapeut. In haar praktijk Bruisend Brein combineert zij haar psychologische en orthomoleculaire kennis om kinderen en volwassenen te helpen bij een gezondere leefstijl.

Bericht geplaatst op 21 mei 2024

-.42