Help! Ik heb een auto-immuunziekte. Wat kan ik doen?
Bericht geplaatst op 02 augustus 2022
Auto-immuunziekten kunnen iedereen treffen. Toch lopen bepaalde mensen een groter risico dan anderen. Dus als je mogelijk in een van deze groeperingen valt, houd deze informatie in je achterhoofd als je gesprekken hebt met zorgverleners:
- Vrouwen tussen de 15-50
- Mensen met een familiegeschiedenis met auto-immuunziekten
- Mensen die opgroeien/wonen in een milieu met veel zonlicht, chemische stoffen (oplosmiddelen) of virale en bacteriële infecties
- Mensen met een Afrikaanse en/of Aziatische achtergrond
Als je lijdt aan een auto-immuunziekte of vermoedt dat je er eentje hebt, dan zijn er een aantal dingen die je elke dag kunt doen om je beter te voelen. Hoewel de meeste auto-immuunziekten niet verdwijnen, kunt je jouw symptomen behandelen en je ziekte leren beheersen, zodat je van het leven kunt genieten! Vrouwen met auto-immuunziekten leiden een volwaardig, actief leven. Jouw levensdoelen zouden niet hoeven te veranderen.
Onthoud wel: er is geen snelle oplossing – het is een levensstijl.
Lees onze strategieën rustig door en houd in je achterhoofd dat deze aanpassingen wellicht overweldigend kunnen aanvoelen of misschien lijken ze zelfs niet haalbaar, maar dat is niet zo. Je hoeft het niet alleen te doen. Je bent tot veel in staat en bij Bruisend Brein sta je er nooit alleen voor.
Beweging
Lichaamsbeweging is ontzettend belangrijk voor je gezondheid. Dit betekent niet dat je hardcore moet gaan sporten. Zorg eerder voor regelmatige lichaamsbeweging, het liefst in de vorm van minimaal 30 minuten per dag. Ook wordt 7.000 tot 10.000 stappen per dag aanbevolen als voldoende lichaamsbeweging. Dagelijks wandelen (vooral door de natuur) heeft een positief effect op de fysiologie!
Een geleidelijk en rustig oefenprogramma werkt vaak goed voor mensen met langdurige spier- en gewrichtspijn. Bepaalde oefeningen van pilates, qigong, yoga en/of tai chi kunnen ook nuttig zijn voor ontspanning naast lichaamsbeweging. Zorg ervoor dat je niet overdrijft en dat het past bij jouw behoeften en unieke situatie. Overleg dus met je specialist welke soorten lichaamsbeweging je het beste kunt doen en hoe je die stapsgewijs kunt implementeren zodat het een nieuwe gewoonte wordt.
Voeding
Naast lichaamsbeweging is het herkennen en aanpakken van voedselallergieën belangrijk als je vermoedt dat je een auto-immuunprobleem hebt. De belangrijkste boosdoeners zijn zuivel, tarwe, soja, maïs, noten, fruit en vis (vooral schaaldieren). Toch zijn fruit en groenten heel belangrijk in je voeding, daarom is het belangrijk om dit proces van eliminatie samen met een specialist te doorlopen. Te veel suiker kan het immuunsysteem belasten, dus houd rekening met de hoeveelheid suiker dat je consumeert. Niet alleen suiker kun je beter elimineren uit je voeding, maar ook zo veel mogelijk transvetten en andere slechte vetten. Zorg ervoor dat je wel voldoende goede vetten binnenkrijgt, zoals olijfolie, visolie en avocado.
Eet gevarieerde, goed uitgebalanceerde maaltijden. Als je een gezond voedingspatroon volgt, haal je de voedingsstoffen die je nodig hebt uit het voedsel en zal het een verschil maken op je fysieke en mentale gezondheid.
Het is niet alleen het consumeren van voeding wat een rol speelt, maar ook de stappen die je ervoor en erna zet. Om infecties tot een minimum te beperken voor je immuunsysteem zijn er extra handelingen die je kunt verrichten, bijvoorbeeld:
- Was je handen regelmatig, zeker voordat je eten consumeert.
- Drink gemiddeld 2 liter water per dag. Voldoende water zorgt ervoor dat giftige stoffen sneller uit je lichaam gespoeld worden. Bovendien zorgt het drinken van voldoende water ook voor meer aanmaak van speeksel. De stoffen in je speeksel hebben een antibacteriële werking.
- Poets je tanden consistent twee keer per dag. Tandvleesaandoeningen lekken door naar de rest van je lichaam.
Rust
Vergeet niet om uit te rusten! Vaak wordt rust onderschat, maar een goede nachtrust is essentieel voor je lichaam en geest. Voldoende rust geeft je lichaamsweefsels en gewrichten de tijd die ze nodig hebben om te herstellen. Als je niet genoeg slaapt, kunnen jouw stressniveau en klachten verergeren. Je kunt ook minder goed tegen ziektes vechten als je slecht slaapt. Wanneer je voldoende nachtrust krijgt, heb je een betere stemming, kun je jouw problemen beter aan en verlaag je jouw risico op ziekten. De meeste mensen hebben ten minste 7 tot 9 uur slaap per dag nodig om zich goed uitgerust te voelen.
Rust betekent niet alleen voldoende slaap per dag, maar ook rustig aan doen door de dag heen. Zadel jezelf niet op met te veel taken of verantwoordelijkheden wanneer je geest en/of lichaam vragen om het rustiger aan te doen.
Verminder stress
Als je te veel op je bord hebt, dan kan dat je stress vergroten. Stress en angst kunnen bij sommige auto-immuunziekten de symptomen aanwakkeren of verergeren. Probeer daarom manieren te vinden om je leven te vereenvoudigen en om te gaan met dagelijkse stressfactoren. Meditatie, ademhalingsoefeningen, zelfhypnose en geleide beeldspraak zijn ontspanningstechnieken die je kunnen helpen om stress te verminderen, je pijn te verlichten en om te gaan met andere bijkomende factoren wanneer je leeft met een auto-immuunziekte.
Je kunt deze technieken zelf aanleren of in samenwerking met Bruisend Brein. De gerichte steun en expertise van onze specialisten zullen je helpen om (indien nodig) je voeding te veranderen, meer te bewegen en rusten, je stress te beheersen en met je auto-immuunziekte om te gaan. Het is namelijk niet alleen je gedrag aanpassen, maar ook je mentale processen. Je hebt meer controle dan je denkt, zelfs wanneer het onmogelijk voelt.
Lukt het je niet alleen? Dat hoeft gelukkig ook niet!
Als je vermoedt dat je een auto-immuunziekte hebt, dan is het belangrijk dat je naar een hulpverlener gaat die in dit soort ziekten is gespecialiseerd, dat jij je behandelplan volgt en een gezond levensstijl aanhoudt. Elke auto-immuunziekte heeft aparte voedings- en therapeutische aanbevelingen. Daarnaast is ieder mens ook uniek en hebben we allemaal ons eigen behoeften en wensen. Daarom maken wij onze begeleidingstrajecten bij Bruisend Brein op maat, zodat jij de beste hulp krijgt.
Voor een consult of meer informatie, neem contact met ons op.
Bericht geplaatst op 02 augustus 2022