Kraamplan

Bericht geplaatst op 06 augustus 2024

Ontwerp zonder titel

De voorbereiding omtrent zwanger zijn gaat vooral uit naar het moment van de bevalling. Maar een voorbereiding op zwanger worden (de start van de eerste duizend dagen; komt nog een blog over) en een voorbereiding op de kraamtijd d.m.v. een kraamplan worden vaak vergeten. Tevens ben ik van mening dat enige voorbereiding op de volledige periode van postpartum zeer gewenst is om goed te kunnen herstellen. Maar ook daar zal ik nog een blog aan wijden.

De kraamtijd is essentieel voor het herstel van de bevalling, maar tegelijkertijd ook om te zorgen voor de baby die voor het eerst op deze wereld is. Vanuit de veilige buik, de wijde wereld in. Nieuwe prikkels, veel slapen, anders eten/drinken. Alles verandert. Alles is anders. Voor jou, maar ook zeker voor jouw baby. Daarom kan het fijn zijn om jezelf vooraf de vraag te stellen hoe jij jouw kraamtijd voor je ziet. Wil je in dezelfde week van de bevalling al kraambezoek, of wacht je daar liever wat langer mee? Wie regelt het eten gedurende de dag? Wat zijn je grootste zorgen en wat verwacht jij van de kraamzorg, indien je daar beroep op wil doen?

Al deze vragen met de desbetreffende antwoorden kun je zien als een kraamplan. Het kan een goede houvast zijn om je eigen energie te bewaken waardoor jij volledig aanwezig kan zijn tijdens de kraamperiode. Want laten we heel eerlijk zijn.. kraambezoek en alles buiten de kamer om kan heel leuk zijn, maar het kost ook allemaal heel veel energie.

Wat je dus kan doen is een kraamplan maken. Je kan daarin aangeven wat binnen jouw energienorm valt. Door een kraamplan hoef jij de verantwoordelijkheid voor het afbakenen van jouw energiegrenzen niet in je eentje te dragen. Eventueel de kraamhulp, je partner, of iemand anders die dichtbij je staat tijdens de kraamperiode, kunnen je hierin ondersteunen. Vraag vóóral om hulp en ontvang de hulp. It takes a village to raise a child.

Hoe schrijf je een kraamplan voor een waardevolle kraamtijd

Maar hoe stel je een kraamplan nou op? Het belangrijkste is dat je eerlijk naar jezelf bent én naar je partner (en vica versa). Bedenk dat de kraamperiode zowel mooi als pittig kan zijn en voor iedereen anders verloopt. Baseer je plan op 60% van je energie om overbelasting te voorkomen en flexibiliteit te behouden. Dat is cruciaal om je grenzen te bewaken én het zorgt voor bewegingsruimte (spontaniteit) voor wanneer de baby er is. Het plan dient als houvast, niet als streng regime.

Wat je mee kan nemen in het plan zal ik voor je op een rijtje zetten in de vorm van vragen. Alle antwoorden bij elkaar vormen de basis van een kraamplan. Het plan kan je uitbreiden indien je dat wilt. Noteer de antwoorden zo kort en bondig mogelijk op zodat het overzichtelijk blijft. Het kan ook handig zijn om het kraamplan alvorens met het kraambureau of je kraamverzorgende, wie dat ook moge zijn, te bespreken. Leg ook een printje op een vaste plek, zodat iedereen hem er altijd bij kan pakken.

Opstellen van jouw kraamplan

De Baby:

Heb je voorlichting omtrent borstvoeding gehad?

Wil je de baby borstvoeding geven of een fles?

Wil je hulp ontvangen omtrent het voeden, en zo ja; welke en van wie?

Hoe denk je over bijvoeden met een fles, indien er borstvoeding kan worden gegeven?

Wil je kolven indien mogelijk?

Wil je voeden op schema of op verzoek?

Wanneer wil je de baby in bad doen en naar welke frequentie gaat je voorkeur uit?

Welke verzorgingsproducten wil je gebruiken en stel je eisen aan de kwaliteit van de producten? Zo ja, welke eisen zijn dat?

Hoe zien je de slaapmomenten voor je? Slaapt de baby op een eigen kamer? Wil je de baby inbakeren?

Wil je een speen gebruiken?

Wil je betrokken zijn bij het dagelijks wegen/temperaturen of wil je dit zelf doen?

Andere kinderen :

Wil je dat de broertjes en/of zusjes betrokken worden bij de verzorging van de baby?

Zijn de broertjes en/of zusjes thuis, bij de oppas of op de opvang?

Wie brengt en haalt ze?

Wat vind je belangrijk omtrent voeding?

Hebben ze allergieën?

Zijn er belangrijke zaken die de kraamverzorgende, indien je die hebt, moet weten?

Mogen er vriendjes/vriendinnetjes over de vloer komen?

Jij en je partner :

Welke taken pakken jullie individueel op?

Willen jullie rustmomenten inplannen?

Mag de kraamverzorgende je begeleiden naar een rustmoment door je naar bed te sturen, of voel je zelf aan wanneer je rust nodig hebt?

Wie mag jou helpen bij persoonlijke verzorging en op welke manier is het gewenst?

Heb je speciale wensen omtrent voeding? Hebben jij en je partner allergieën? Wat is je lievelingseten?

Wanneer wil je wel / niet gewekt worden? Welke taken omtrent de baby willen jij en je partner zelf uitvoeren, en welke taken wil je overlaten aan de kraamverzorging?

Wat heb jij nodig indien je energie echt lager uitvalt dan je had verwacht?

Kraambezoek :

Wanneer wil je voor het eerst kraambezoek ontvangen?

Hoelang mag het bezoek blijven en wie geeft aan dat het tijd is om te gaan? Bekijk op voorhand gezamenlijk hoe de energie is en spreek dán alvast een tijdsblok af.

Wil je dat het tijdsblok besproken wordt bij binnenkomst door je partner of je kraamverzorgende? Of communiceer je dat zelf?

Zijn er bepaalde regels die je belangrijk vindt zoals het uit trekken van schoenen en wassen van handen bij binnenkomst of het niet dragen van parfum?

Op welke manier en door wie wil je dit door gecommuniceerd hebben?

Zijn er mensen die onaangekondigd mogen langskomen? Zijn er mensen die je absoluut niet in de eerste periode op bezoek wilt hebben?

Wil je dat je partner of de kraamverzorgende telefoontjes aanneemt?

Huishouden :

Welke huishoudelijke taken wil je graag of laat je liever niet uitvoeren door de kraamverzorgende?

Heb je apparaten met een gebruiksaanwijzing zoals een koffie apparaat of sonos muziekinstallatie?

Heb je kleding wat niet in de wasmachine en / of droger mogen?

Bij boodschappen: heb je voorkeuren van merken, supermarkt, producten?

Extra informatie :

Heb je een (geloofs)overtuiging waarvan je de verzorgende op de hoogt wilt brengen?

Wil je een lotus geboorte? Wil je dat de kraamverzorgende je helpt bij het verzorgen van de placenta?

Wil je wasbare luiers gebruiken?

*Zijn er huisdieren aanwezig? Behoeven zij zorg en zo ja, wie gaat die zorg verlenen?

Wanneer het anders loopt dan gepland

Vaak lopen dingen anders dan gepland. Daarom dient het kraamplan ook écht als houvast. Een kraamweek/kraamperiode valt namelijk moeilijk op voorhand te plannen. Wellicht wil je bepaalde dingen toch anders dan je in eerste instantie dacht. Of moet je afwijken door onvoorziene omstandigheden. Het kraamplan is een plan waarin bijgestuurd kan worden. Het is vooral voor jezelf en de mensen om je heen heel waardevol zodat ze weten waar jouw behoeftes liggen. Indien er bijgestuurd moet worden is het voor de mensen je heen ook makkelijker om naar oplossingen te kijken die bij jouw/jullie normen en waarden passen. Voel je dus vooral niet schuldig of tot last en laat je leiden door de natuurlijke ‘flow’.

*Indien je huisdieren hebt, dan ben je verplicht dat door te geven bij het kraambureau zodat zij kraamverzorgende in kunnen plannen die niet allergisch zijn.

Auteur: Debby Zubaida

Meer lezen?
https://www.bruisendbrein.nl/effectief-opladen/
https://www.bruisendbrein.nl/invloed-en-betrokkenheid-test/

Belinda Herrewijn

Belinda Herrewijn is GZ-psycholoog en orthomoleculair therapeut. In haar praktijk Bruisend Brein combineert zij haar psychologische en orthomoleculaire kennis om kinderen en volwassenen te helpen bij een gezondere leefstijl.

Bericht geplaatst op 06 augustus 2024

Ontwerp zonder titel