Leef met intentie in plaats van goede voornemens in 2023

Bericht geplaatst op 03 januari 2023

een hart vol bloemen, leef met intentie in plaats van goede voornemens of doelen

Gelukkig Nieuwjaar! Heb je een fijne jaarwisseling gehad? Was het een avond met vrienden en familie of heb je juist je rust opgezocht door iets kleins of misschien helemaal niets te doen? Bij Bruisend Brein gaan we vol enthousiasme en energie het nieuwe jaar in om de (brein)gezondste versie van onszelf te kunnen zijn!

Uiteraard richten wij ons op de samenhang tussen psyche, het immuunsysteem, het brein en de behoeften die daaruit vloeien–niet alleen bij onze cliënten, maar ook bij onszelf. Hoe doe ik dat? Het begin van een nieuw jaar is een mooi moment om weer stil te staan bij mijn intenties. 

een hart vol bloemen, leef met intentie in plaats van goede voornemens of doelen
Intenties? Bedoel je niet gewoon goede voornemens?

Nee! Ik bedoel echt intenties. Ze lijken op elkaar, en toch maak ik er onderscheid tussen. Een goed voornemen maak je omdat je hoofd je vertelt wat je allemaal nog niet goed genoeg of voldoende doet, en je hebt graag doelen die je wilt behalen. Je goede voornemens kunnen daarbij helpen–tenminste, dat denk je, dat is het verhaal dat wordt verteld. Begrijp me niet verkeerd: er is niets mis mee om wat aanpassingen te willen maken en het nieuwe jaar te gebruiken als een nuttige startdatum. Maar voor veel mensen zijn voornemens niet zo nuttig als we denken. 

Zie, daar heb je dat woord weer… denken

Wat als we nou voelen? Klinkt zweverig. Snap ik, maar dat valt echt wel mee. Wat is dan precies het verschil? Een voornemen is gekoppeld aan een specifiek en meetbaar doel, een resultaat dat je wilt behalen. Zodra het is bereikt, kan je het schrappen van je to-do lijst (je goed voelen) en kan je door naar het volgende doel.

Intenties daarentegen zijn continu, dynamisch en in het moment. Ze gaan over hoe en wie je bent. Het stellen van intenties brengt je wellicht indirect dichter bij je doelen, maar ze draaien dus om hoe en wie je wilt zijn of om hoe je in het leven wilt staan! Je bepaalt er een richting mee, je volgt je hart, je luistert naar je gevoel. 

Nog steeds te zweverig? Ik heb een voorbeeld: 

Een goed voornemen zou zijn: “Ik ga elke dag sporten.” 

Een intentie zou zijn: “Ik ga me meer richten op mijn gezondheid.”

Als je straks halverwege februari zit en het blijkt dat je niet elke dag aan het sporten bent geweest, dan hoef je ook niet weer slecht te voelen en door een negatieve cyclus te gaan waarin je niet lief voor jezelf bent omdat je niet hebt voldaan aan een voornemen die je hebt gemaakt. Bij intenties ben je dus bezig met reflectie en beoefen je dankbaarheid voor wie en hoe je bent in het moment. Je bent minder bezig met dingen die je in de toekomst geluk gaan brengen als jij je aan de voorwaarden kunt houden die jij met jezelf hebt gemaakt.

Waarom doen we dat onszelf eigenlijk aan? Het is zo aangeleerd om vanuit je hoofd te denken en voortgang te meten met specifieke (en soms onrealistische of onaardige) doelen, maar het kan ook anders. Het kan ook op een manier die fijner is voor jezelf. Juist omdat intenties minder concreet en minder meetbaar zijn, draait het niet meer om discipline… maar lief zijn voor jezelf. Een oefening in zelfcompassie! Ik geef je deze maand 3 tips mee om daarbij te helpen: 

1. Achterhaal welk verlangen zit achter je doel

Een doel is meetbaar, bijv.: “Ik wil 3 kilo afvallen.” 

Daarom wordt er een voornemen gemaakt: “Ik ga elke dag sporten.” 

Het is concreet en fysiek, maar is het ook haalbaar? Kijk naar het verlangen dat erachter zit. Bij dit voorbeeld zou je kunnen vragen: “Waarom wil ik 3 kilo afvallen?”

Misschien is het antwoord wel: “Ik wil me sterker in mijn lijf voelen.” Daar zit je intentie. 

Je intentie is gefocust op je gevoel en vertelt je meer over hoe/wie je wilt zijn. Je kan eraan werken in het hier en nu, maar ook (nog) een half jaar van nu zonder dat je hebt gefaald. Er zit minder druk op, omdat het niet draait om het halen van je doel. Het is een richtlijn waar je mee bezig kunt zijn wanneer jij dat wilt. 

2. Houd je intenties positief

Je wilt werken vanuit de positieve kracht, dus houd je intenties ook positief. Het kan makkelijker zijn om na te denken over alle dingen die je niet meer wilt doen, maar wat wil je nou eigenlijk wel? Wie wil je wel zijn? 

Verander “Ik wil niet meer zoveel op mijn mobiel zitten” naar “Ik wil mijn familie en vrienden meer in persoon spreken en ik wil dan ook graag in het moment met ze zijn.” Dat klinkt toch stukken beter? En er zit weer minder druk op dan bij een concreet doel. 

3. Wees lief voor jezelf

Je bent continu aan het groeien en soms sta je even stil. Soms lukt het misschien minder goed. Dat is allemaal oké. Vier de momenten waarop het je goed afgaat en wees extra lief voor jezelf wanneer het even wat minder is. Er is geen halen of falen met intenties, wat wel telt is hoe je tegen jezelf praat en hoe je met jezelf omgaat ongeacht wat de situatie is. 

Word of ben je een nieuwe mama of ouder? Dan heb ik een paar mooie intenties voor jou, die misschien wel kunnen bijdragen aan hoe en wie jij wilt zijn. 

  • Ik wil aardiger zijn voor mezelf
  • Ik wil meer aandacht geven aan de positieve aspecten van mijn leven
  • Ik wil meer tijd voor mezelf vrijmaken
  • Ik wil meer letten op hoe ik praat over mezelf en/of mijn lichaam
  • Ik wil mijn behoeften meer uiten
  • Ik wil meer handelen vanuit mijn normen en waarden

Het zetten van intenties betekent dat je wat dieper graaft dan met concrete doelen of (oneerlijke) goede voornemens. Nu het weer een mooi moment is voor mij om na te denken over mijn eigen intenties en hoe dicht die nog bij mijn behoeften en verlangens staan, wil ik het volgende aan jou vragen: Wie of hoe wil jij zijn?

Vanuit Bruisend Brein wensen we je een gelukkig nieuwjaar toe waarin je lief voor jezelf kunt zijn en dicht bij jezelf kunt staan. Voor vragen en meer informatie, ben je altijd welkom. 


Bronnen:
Frontiers in Psychology, Neural correlates of gratitude

Belinda Herrewijn

Belinda Herrewijn is GZ-psycholoog en orthomoleculair therapeut. In haar praktijk Bruisend Brein combineert zij haar psychologische en orthomoleculaire kennis om kinderen en volwassenen te helpen bij een gezondere leefstijl.

Bericht geplaatst op 03 januari 2023

een hart vol bloemen, leef met intentie in plaats van goede voornemens of doelen