Ontlastings­onderzoek

Herkent u dit?

  • U bent moe en heeft weinig energie
  • U heeft al een tijdje gezondheidsklachten die u niet goed kunt duiden
  • U vermoed dat u gevoelig bent voor voedings- en conserveringsmiddelen
  • U heeft een opgeblazen gevoel of andere buikklachten
  • U heeft last van obstipatie of diarree
  • Reguliere onderzoeken hebben u niet verder geholpen

Met een ontlastingsonderzoek krijgen we zicht op uw darmmicrobioom. Een verstoring in uw darmmicrobioom kan van grote invloed zijn op uw gezondheid, maar ook op de ontwikkeling van uw (pasgeboren) kind. U bent zich er wellicht niet van bewust dat allerlei klachten hun oorsprong kunnen hebben in onze darmen. Onze darmen bevatten miljoenen bacteriën, het darmmicrobioom. Elke bacterie heeft zijn eigen functie in het voedselverteringsproces en het opnameproces.

Op het moment dat er teveel of zelfs te weinig bacteriën zijn, is dat van invloed op uw darmgezondheid. Zo kunt u onder andere moe of lusteloos zijn, prikkelbaar zijn of problemen hebben met concentreren of leren, maar u kunt ook lichamelijke klachten ontwikkelen, zoals hoofdpijn of evenwichtsproblemen.

Heeft u of uw kind vanwege (bacteriële) ontstekingen veel antibiotica moeten innemen? Dan is het raadzaam uw darmmicrobioom snel te herstellen. Met een ontlastingsonderzoek wordt inzicht verkregen in de vertering, de samenstelling van de goede bacteriën, de overgroei aan pathogenen, het functioneren van het darmslijmvlies en de status van het immuunsysteem.

Een ontlastingsonderzoek maakt dus duidelijk hoe het met uw darmmicrobioom is gesteld en of er sprake is van allergieën of intoleranties. Het onderzoek geeft u een blauwdruk van uw gezondheid. Met de resultaten als uitgangspunt kunnen we er in de begeleiding voor zorgen dat we uw darmmicrobioom kunnen verbeteren. Nadien zult u minder of zelfs geen klachten ervaren.

Hoe werkt het?

Aan de hand van de resultaten van dit onderzoek kan mogelijk een verklaring achterhaald worden voor uw klachten. De darmen zijn namelijk heel gevoelig voor verstoringen. Zo kan een antibioticakuur of veel stress het darmmicrobioom verstoren, waardoor er een onbalans ontstaat tussen de goede en schadelijke bacteriën. Hierdoor kunnen vervelende klachten zoals huidklachten, mentale klachten en intoleranties ontstaan.

De resultaten van deze analyse zeggen dus echt iets over de persoonlijke gezondheid en vitaliteit. Als er een ontlastingsonderzoek plaatsvindt, ontvangt u van het laboratorium een speciaal pakketje thuis. In het meegeleverde potje dient u een beetje van uw ontlasting te verzamelen, wat u in een speciale meegeleverde envelop verstuurd aan het laboratorium.

De uitslag volgt na ongeveer 2-3 weken en wordt in een consult met u besproken. Wij vertalen deze uitslag naar een persoonlijk voedings- en leefstijladvies waarmee u direct aan de slag kunt. Indien gewenst is het ook mogelijk om een traject te starten aan de hand van het advies, zodat wij met hele gerichte stappen ervoor kunnen zorgen dat u uiteindelijk minder last hebt van uw klachten.

Het onderzoek zal dus duidelijk maken welke behandeling het meest passend is om uw klachten te verminderen. Op basis van de gegevens kunnen wij u intensief begeleiden of u middels een aantal consulten de goede weg op helpen. Dit kan onder andere middels Bruisend Brein-therapie, keto-therapie, Metabolic Balance therapie of een voedings- of supplementenadvies. Ook kunnen we een leefstijlplan voor u schrijven.

Dit kost het

De kosten van ontlastingsonderzoek zijn afhankelijk van de verschillende deelonderzoeken. Op basis van uw klachten die in het intakegesprek in kaart zijn gebracht, kunnen wij aangeven welke deelonderzoeken nodig zijn en wat de kosten zijn. U betaalt dit onderzoek rechtstreeks bij het laboratorium of via een pintransactie aan Bruisend Brein.

Onderzoeken worden niet vergoed door een zorgverzekeraar. Wel kunt u deze medische kosten opgeven bij uw jaarlijkse belastingaangifte.

Aan een onderzoek gaat altijd een intakegesprek (€ 150,--) vooraf. Achteraf is er een terugkoppeling (€ 100,-). Bruisend Brein is aangesloten bij de mBOG. Hierdoor kunnen consulten, waaronder ook de intake en de terugkoppeling, geheel of gedeeltelijk vergoed worden door de aanvullende zorgverzekering. Informeer hiernaar bij uw zorgverzekeraar. U ontvangt na ieder consult een factuur die u zelf dient in te dienen bij uw verzekeraar. Krijgt u de kosten niet vergoed? Dan is het wellicht mogelijk deze als ziektekosten bij uw belastingaangifte op te voeren.

Belinda's blogs

Kraamplan

De voorbereiding omtrent zwanger zijn gaat vooral uit naar het moment van de bevalling. Maar een voorbereiding op zwanger worden (de start van de eerste duizend dagen; komt nog een blog over) en een voorbereiding op de kraamtijd d.m.v. een kraamplan worden vaak vergeten. Tevens ben ik van mening dat ...

Metafoor: Zuurstofmaskers in het Vliegtuig | Invloed en Betrokkenheid Testen

Invloed en Betrokkenheid is een rode draad binnen het dagelijks handelen. Er zijn namelijk situaties waarin je wel en geen invloed hebt/ waar je wel en niet betrokken bij voelt. In deze blog maak je kennis met de Cirkel van Invloed en Betrokkenheid met tevens een oefening. Ook deel ik ...

How To: Patronen doorbreken | Effectief opladen

Effectief opladen kan je leren. Wát een verademing want net als fietsen is het iets wat je niet verleert, wanneer je het onder de knie hebt. Maar net als fietsen, is het iets wat we onszelf eerst moeten aanleren. En dat is nodig. We hebben 1 taak om te kunnen ...

Waarom Bruisend Brein?

Omdat een goede gezondheid alles is

Veel kennis en ervaring

Al vele tevreden klanten gingen u voor

Persoonlijke benadering én een persoonlijk plan

U wordt de beste versie van uzelf

Laat uw gegevens achter en wij bellen u!

Wat is de vijfde letter van het woord bruisend?

Wat is de vijfde letter van het woord bruisend?