Slaap is nodig voor de ontwikkeling van je baby
Bericht geplaatst op 06 september 2022
Dat slaap nodig is wist je misschien al. Maar weet je ook hoe actief de hersenontwikkeling van een pasgeborene is? Baby’s groeien in de baarmoeder gedurende 40 weken (gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie), waarbij elke week belangrijke veranderingen met zich meebrengen in hun hersenen en lichaam. Het merendeel van al deze veranderingen gebeurt slapend. Slaap is dus van cruciaal belang voor de gezondheid van je kleintje.
Van de baarmoeder naar de echte wereld
Na hun geboorte is de overgang van de baarmoeder naar de echte wereld overweldigend, waardoor baby’s nog steeds een groot deel van hun tijd zullen slapen. Het brein van pasgeborenen groeien meer tijdens hun eerste jaar (ze verdubbelen zelfs in omvang) dan op enig ander moment in hun leven. Het is aangetoond dat slaap een diepgaand effect heeft op deze ontwikkeling en werking van de hersenen.
Tijdens de slaap bestendigen de hersenen herinneringen, ordenen ze informatie van de dag, herstellen ze cellen en vormen ze nieuwe verbindingen tussen neuronen, wordt energie aangevuld, etc. Duizenden verbindingen per seconde vinden plaats in het brein en de andere belangrijke organen van je pasgeboren kind, maar deze verbindingen worden alleen gevormd als je baby voldoende slaap krijgt. De ontwikkeling van de hersenen door slaap wordt neuroplasticiteit genoemd, en het is het fenomeen dat jouw kleintje in staat stelt om te groeien en te leren – maar alleen als ze voldoende slaap krijgen.
Een goed uitgeruste baby is een blije baby
Slaap bevordert niet alleen de mentale en fysieke groei van pasgeborenen, maar ook emotionele groei. Een baby die genoeg slaap krijgt, is over het algemeen aangenamer, eet beter, is minder kieskeurig, is gemakkelijker te kalmeren, reageert beter, enz.
Bovendien kunnen baby’s die niet genoeg slapen op latere leeftijd geïrriteerd raken of emotionele problemen krijgen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het de kans kan vergroten op leerproblemen zoals ADHD (aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit), dyslexie (leesproblemen) of moeite met rekenen en ruimtelijke inzicht. Deze vroege hersenontwikkeling is in wezen de bouwsteen voor het toekomstige leren, de gezondheid en het gedrag van jouw kleintje. De verbindingen die als zuigelingen worden gevormd, dienen als infrastructuur voor de vorming van complexere verbindingen als ze ouder zijn.
De hoeveelheid slaap die zuigelingen nodig hebben, varieert naargelang hun leeftijd. Volgens de National Sleep Foundation zijn de aanbevelingen als volgt:
Een pasgeborene heeft ongeveer 14-17 uur slaap nodig in een periode van 24 uur; bij 4 maanden oud daalt dit tot 12-15 uur. Op de leeftijd van 1 jaar slapen de meeste baby’s ten minste 12 uur per 24 uur. Slaappatronen variëren tussen kinderen met verschillende temperamenten, maar de meeste gezonde baby’s volgen hetzelfde patroon: ze vallen ’s nachts snel in slaap nadat ze zijn gevoed of gewiegd (een activiteit die zelf-ontwaken wordt genoemd). Dan worden ze ’s nachts een paar keer kort wakker om te gevoed te worden en vallen ze weer in slaap tot de ochtend.
Daarnaast zijn dutjes overdag ook belangrijk; het helpt ze om die cruciale uren slaap te krijgen die ze nodig hebben voor een gezonde ontwikkeling.
Een gebrek aan slaap kan ook jouw relatie met je kleintje beïnvloeden en ervoor zorgen dat jij je uitgeput voelt. Het is belangrijk om vanaf het begin goede slaapgewoonten te ontwikkelen, zodat je kleintje leert hoe hij of zij zelf goed kan slapen.
De voordelen van slaap voor je baby zijn o.a.:
- Ontwikkeling van een gezond immuunsysteem
- Verbeterde cognitieve functie (denkvermogen)
- Beter metabolisme (de manier waarop het lichaam voedsel afbreekt)
- Bevordering van emotionele groei
Dus of je nu een nieuwe moeder of vader bent, of iemand op je cadeaulijstje hebt staan die zwanger is of net is begonnen met ouderschap, probeer het belang van slaap onder de aandacht te brengen. Bij Bruisend Brein zijn we er om je te helpen, dus aarzel niet om contact op te nemen als je vragen hebt.
Bronnen:
National Library of Medicine, Sleep and the Developing Brain
National Library of Medicine, Sleep patterns and the risk for ADHD: a review
Sleep Health Journal, National Sleep Foundation’s sleep time duration recommendations: methodology and results summary
Science Direct, Sleep and Brain Development: The Critical Role of Sleep in Fetal and Early Neonatal Brain Development
Bericht geplaatst op 06 september 2022